„Krytyka muzyczna 2.0” – specjalna edycja programu w Roku Lutosławskiego

Wersja do druku

Udostępnij

Uprzejmie informujemy o uruchomieniu specjalnej edycji programu IMiT „Krytyka muzyczna 2.0”. Edycja  dotyczy krytyki fonograficznej i poświęcona jest wybranym nagraniom utworów Witolda Lutosławskiego zrealizowanym w roku jubileuszowym w kontekście nagrań historycznych.

Program adresowany jest do polskich muzykologów, teoretyków muzyki, recenzentów i krytyków oraz do osób reprezentujących szeroko rozumianą humanistykę, które zamierzają poznać zasady krytyki muzycznej lub podnieść jej jakość.

Warsztaty odbywają się w ramach Roku Lutosławskiego, a przedmiotem recenzji i opracowań krytycznych będą wybrane nagrania dzieł Witolda Lutosławskiego.

Udział w programie obejmuje uczestnictwo w wykładzie teoretycznym, warsztatach oraz publikację powstałych w wyniku realizacji programu tekstów. Warsztaty poprowadzi znany polski krytyk muzyczny związany m.in. z „Ruchem Muzycznym” i programem II Polskiego Radia, Kacper Miklaszewski.

Zajęcia odbędą się 13 grudnia 2013 roku w siedzibie Instytutu Muzyki i Tańca w Warszawie. Do programu zostanie zakwalifikowanych 5 osób, którym IMiT oprócz bezpłatnego uczestnictwa w zajęciach zapewni honorarium za napisanie tekstu oraz zwrot kosztów noclegu i podróży dla uczestników spoza Warszawy. Powstałe teksty zostaną opublikowane na łamach „Ruchu Muzycznego”.

O udział w programie mogą aplikować także studenci od 3. roku studiów wyższych lub osoby posiadające licencjat.

Zgłoszenia (formularz aplikacyjny i CV) należy przysyłać wyłącznie w wersji elektronicznej na adres imit@imit.org.pl do 5 grudnia 2013 roku.

Serdecznie zapraszamy! Regulamin i formularz aplikacyjny – w zakładce programy.

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Close